HANDE ATILGAN Ankara – Toplantıda, akademideki uzman sayısının yetersizliği ve özel sektöre geçişlerin artışı tartışılırken, akademisyenler insan kaynağını yönetmek ve piyasada bilişim sektöründe de yaşanan nitelikli ara eleman ihtiyacının giderilmesi için lisans yerine ön lisans programlarına yoğunlaşılmasını önerdi. Ders vermek için özel sektörden de uzmanları çekmek üzere doktorasını tamamlamış olma şartının kaldırılması da öneriler arasında yer alırken, hem teorik hem pratik araştırmaların sonuçlanması için üniversiteler arası bilgi akışını kolaylaştırmak amacıyla açık veri sisteminin YÖK tarafından teşvik edilmesi gerektiği kaydedildi. Yapay zekâ temelli programların öğrencilerin ilgisini çekmesi için bilgisayar mühendisliği programlarına çok benzer hazırlandığı ifade edilirken, başarılı öğrencilerin çekilmesi için istihdam garantisi gibi hamlelere duyulan ihtiyaç vurgulandı.
Haberin Devamı
ChatGPT’ye muhalefet
Çalıştayda ileri bir yapay zekâ örneği olan ChatGPT’nin hem eğitici hem öğrenci için kullanımı üzerinde yoğunlaşılırken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cihangir Tezcan, Hollanda’da veri güvenliği sebebiyle kamuda kullanımı yasaklanan ChatGPT’nin, verileri şeffaf şekilde dizayn edene kadar yasaklanmasını ve yerine öğrencilere izin verilecek ya da oluşturulacak yeni uygulamalarda veri setinin şeffaflığının şart olduğunu savundu. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Ergin de “Hoca sayısı sabitken bölümler sonsuza gidiyor. Yeni bölümler faydadan çok zarar getirir, açmamalısınız” dedi.
Haberin Devamı
YÖK Başkanı Erol Özvar ise yükseköğretime dair yapay zekâyı ilk defa bu kadar geniş kapsamlı bir toplantıda ele aldıklarını belirtirken, yapay zekâ dönüşümüne ilişkin kurum bünyesinde ‘program danışma biriminin’ kurulacağını bildirdi.
EKONOMİ
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024